FAQ’S

La ruta passa per terreny amb explotacions agrícoles i ramaderes així que procureu no trepitjar sembrats i si heu d’obrir filats per poder passar torneu-los a tancar sempre. Com a tot arreu sigueu respectuosos amb la flora i fauna salvatge. La informació que trobeu en aquesta web no és suficient per a fer la ruta amb autonomia, la muntanya és un terreny perillós i canviant on cal experiència.

Per als itineràris Tora blava i Tora blava sud, el punt de partida i de retorn és la població de Berga. Si veniu amb cotxe us recomanem que entreu a Berga per l’entrada de Berga sud des de la C-16. A la primera rotonda pugeu cap a Berga centre, i a la segona a ma Esquerra veureu una gran esplanada d’aparcament gratuït. Anomenada pàrquing sud. Aquí podeu deixar el cotxe i anar caminant fins la plaça de Sant Pere que é son comença la ruta.

Per arribar a Berga en transport públic l’única opció són autobusos. Hi ha línies des de nombroses poblacions de Catalunya, podeu trobar la millor combinació a aquibergueda.cat/mobilitat.

Per a l’itineràri Tora Blava Nord, el punt de partida és la població de Saldes. Des de la C-16 cal prendre la carretera B-400 direcció Gósol. Trobarem el poble de Saldes al KM15. Hi ha un servei públic d’autobusos que podeu consultar a aquibergueda.cat/mobilitat.

Al llarg del camí passem per dues poblacions habitades, Gósol i Saldes, on hi podem trobar petits supermercats, farmàcia, bars i restaurants. També al llarg de la ruta anirem trobant fonts on poder agafar aigua tot i que cal ser previsors i portar-ne sempre a sobre.

L’època ideal per fer la ruta és de mitjans de maig a novembre, durant els mesos de mes calor recomanem sortir ben d’hora dels refugi per aprofitar les hores més fresques dels matins d’estiu.

Els dos mapes que fan falta per a fer la ruta son els de Rasos de peguera i el de Serra de cadi-Pedraforca de l’editorial alpina.

Aquesta ruta no disposa d’un servei de reserves directes, està pensada per a que cadascú es faci les reserves als refugis de pas directament.

Els refugis per on passa la ruta són:

Xalet-Refugi Rasos de Peguera
Situat a 1.754 metres d’altitud i a 2km de l’antiga estació de Rasos de Peguera. Aquest refugi fou inaugurat el 9 de desembre de 1933 amb l’objectiu de donar aixopluc als esquiadors que amb mules o bé a peu feien el trajecte des de Berga per gaudir de l’esquí, el qual es va practicar per primer cop a Catalunya en aquest indret el desembre de 1908. És el refugi de muntanya més antic en funcionament construït amb finalitats esportives. Actualment té 33 repartides en dormitoris de 4, 5 i 20 places. Reserves a refusonline.com o al 640 161 482.

Molí de Gósol
Al costat del riu en un entorn natural es troba l’antic Molí de Gósol, actualment transformat en refugi de muntanya. Places 24 persones en dormitoris de 6, 8 i 10 places. Reserves a info@molidegosol.com o al 636 564 310.

Refugi lluis Estasen
Situat en un esplèndid prat als peus de la desafiant paret rocallosa del Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques del país. Actualment l’equipament té una capacitat de 81 places repartides en dues habitacions situades a la primera planta de l’edifici. Reserves a refusonline.com o a feec.cat/fem-muntanya/refugis/refugi/refugi-lluis-estasen-pedraforca.

Refugi Serra d’Ensija
Situat en un magnífic altiplà envoltat de prats alpins, ben a prop de la màxima elevació de la serra d’Ensija, el Cap de la Gallina Pelada (2.321 m). Actualment té 30 places repartides en dues habitacions. Reserves a refusonline.com o a feec.cat/fem-muntanya/refugis/refugi/refugi-serra-densija.